Man hører regelmæssigt om hvaler med maven fuld af plastikposer, og sæler og havskildpadder fanget i efterladte fiskenet. I Danmark findes regelmæssigt hjorte, der har viklet geviret ind i tovværk eller et hegn.

Desværre ses der også andre eksempler på dyr, der bliver fanget eller lider på grund af det affald, som mennesker har smidt i naturen. Odderungen på fotoet nedenfor blev fundet med en plastikring om halsen. Ringen var en låsering fra skruelåget på en dunk. Den lille oddere var ikke ved at blive kvalt af ringen, men det ville være sket, inden den havde nået voksenstørrelse.

For et par år siden fik vi indleveret en trafikdræbt odder, der var ekstremt afmagret. Der var ingen føderester i maven eller i hele tarmen, intet fedt på kroppen og et markant tab af muskelmasse. Den var ved at sulte ihjel.

Årsagen sad i tarmen et par centimeter under mavesækken. Her sad en fiskekrog med lidt fiskeline. Rovdyr har et tarmsystem, der kan tåle spidse og skarpe rester af byttedyr. Normalt er odderekskrementer fulde af spidse fiskeben, men en fiskekrog, dem sætter sig fast og bliver sid-dende. Trafikdrabet kan næsten ses som en befrielse for dens lidelser.